kül suyu nedir nasıl çıkarılır



Kül suyu geçmiş tarihlerde "daha çok" temizlik malzemesi olarak ve hamur işlerinin yapımında kullanılmıştır. Konumuzu ilgilendiren, kül suyunun hamur işlerinde nasıl kullanıldığı ile ilgilidir. Kül suyu, meşe odunun yakıldıktan sonra geriye kalan külün su ile karıştırılıp, süzülmesinden elde edilir. Kül suyu ile yoğurulan hamurla yapılan tatlılar gevrek olur. Bu sebeple kül suyu mutfaklarda Çatal Tatlısı, Cennet Künkü Tatlısı, Kül Tatlısı ve Kalbura Bastı Tatlısı hamurunun yapımında kullanılır.


Kül Suyu Nasıl Çıkarılır :
Çeşitli hamur işlerinin yapımında kullanılmak için kül suyu şöyle çıkarılır. Bir kap içerisinde elenmiş 1 ölçek meşe odunu külü ile 2 ölçek soğuk su karıştırılır. Karışım bir süre bekletilir, süreç içerisinde kül tabana çöker ve üst kısmında berrak kül suyu kalır. Berrak su, tülbent kullanılarak süzülür ve hamur yoğurma işleminde kullanılır. Külden kül suyunun çıkarılması için saatler boyu veya bir gün beklenilmesinin bir yararı yoktur. Su ile karıştırılmış meşe külü tabana çöktüğünde kül suyunu kullanabilirsiniz..
seramutfak©