yoğurtlu tereyağı nedir, nasıl yapılır?


Yoğurtlu tereyağı (kereyağı) nedir, nasıl yapılır? Kereyağı nedir nasıl yapılır? Kereyağı, bir anlamda tereyağıdır. Kereyağı görüntü olarak benzese de bilinen tereyağından farklıdır. Köylerde yaşayan insanlar kereyağının ne olduğunu ve nasıl yapıldığını bilirler. Kereyağı, bilinen tereyağının kullanıldığı bütün yemek çeşitlerinin yapımında kullanılır. Kereyağı kullanıldığı yemek içerisinde hem gözle fark edilir, hem de yemeğin tat ve lezzetini olağanüstü değiştirir.

Tava içerisinde kereyağı eritildiğinde, tavanın tabanında tortu oluşur. Bu tortu yağ içerisinde bulunan yoğurt parçacıklarının kızarmış halidir. İşte, bu tortuya kere adı verilir ve kullanıldığı yemeğin lezzetini artıranda budur. Kereyağı, birkaç yöntemle elde edilir. Süt makinesinde çekilen sütün ayrışan yağından, kaynamış sütün üste biriken kaymağımdan elde edilir.

Kereyağı elde etmenin en basit yolu ise; normal tereyağı içerisine yoğurt veya süzmeyoğurt ilave etmektir. Tava içerisine tereyağı ile birlikte yoğurt konulup eritildiğinde kızarmış kereli yağ elde edilir. Çiğ olarak kereyağı elde etmenin basit yolu ise, suyu alınmış katı kese yoğurdu (yani süzme yoğurt) ile tereyağının yoğurulmasıyla elde edilir, resimde görüyorsunuz.

Kayseri eşrafından sayın Mustafa Koç tarafından verilen, kereyağı yapımı ile ilgili ayrıntılı bilgiyi, zaman içerisinde burada yayınlayacağım.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

pilava ne kadar yağ konur

yanık sütten ne yapılır

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir