beyaz et çeşitleri


Market ve kasapta satılan beyaz et çeşitleri: Piliç, tavuğun küçüğü, erginleşmemiş tavuk veya horoz. Tavuk, eti ve yumurtası için üretilen kümes hayvanı. Bu iki tanım da TDK sözlüğüne aittir. Beyaz etinden yararlandığımız kanatlı kümes hayvanları içerisinde piliç ve tavuk bizleri çok yakından ilgilendirir. Şöyle ki, kasap ya da marketlerden aldığımız bütün piliç için tavuk deyimini kullanırız, bu doğru değildir. Çünkü satılan piliçler, tavuk çiftliklerinde ergin hale gelmeden kesiliyor.

Doğal ortamda yetiştirilen (köy tavukları) tavukların isim sıralaması mevcuttur. Bu sıralama ise, tanımı yapılacak kümes hayvanının ağırlığına göre yapılır. Civciv, ortalama 35gr. ağırlıkla başlar ve tüylerinin yerini teleklerin alamasına kadar devam eder. Telekleri çıkmaya başlayan civciv, adını firik veya piliç olarak değiştirir ve ağırlıkları ortalama 600- 900 gr. kadardır. Piliç'in 1000-1800 gr. ağırlıkta olanına yarka,  Yarka'nın  2000-3500 gr.ağırlığa ulaşanına tavuk denir. Kasap ve marketlerde beyaz et çeşitleri olarak dökme veya paketli olarak aşağıdaki ürünler satılmaktadır.

Beyaz Et Çeşitleri:
Bütün Piliç, Baget, But Şiş, But, Derili But Fileto, Derili Özel Kalça, Derili Pirzola, Derili Sarma, Derisiz But Fileto, Derisiz Özel Kalça, Derisiz Pirzola, Derisiz Sarma, İncik, Kalça (Fırınlık), Derisiz Sarma, Sırtsız But, Ciğer Yürek, Taşlık, Izgara Kanat, Özel Kanat, Pirzola Kanat, Uçlu Kanat, Uçsuz Kanat

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

yanık sütten ne yapılır

pilava ne kadar yağ konur

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir