01 Kasım 2010

on 6 comments

Ekmek Pişirmenin Püf Noktası

Fırında ekmek pişirirken en büyük zorluk, şeklini verdiğimiz hamurun istediğimiz görüntüye sahip olmamasıdır. Yani, ekmek şeklinin bozuk çıkmasıdır. Fırına verdiğimiz hamur çizilmemiş veya gerektiği gibi çizilmemişse, mutlaka ekmeğin şekli bozulur. Hamur fırında pişerken içerisinde bulunan buharı dışarı atar. Çizilmeden fırına atılan hamur, pişme sırasında rastgele yarılır. Bu kusurun önüne geçmek için, hamur üzeri keskin bıçak ya da jiletle çizilir. Hamuru çizerken bıçak veya jileti hamurun tabanına dik tutmayınız. Bıçağınızı ıslatın ve bıçağı hamur tabanına 45° dereceden küçük bir açıyla tutun, hamuru 4-5 mm. derinliğinde çizin.
Önerime uyarsanız, resimde görünen ekmeğin görüntüsünü yakalamak oldukça kolay. Ekmek hamurunuzu çizmeden önce, hamurunuzu ıslatmanız gerekir. Bu işlem de ekmeğinizin o güzelim rengini verir. Bu da şöyle yapılır; bir kaşık unu bir bardak ılık su ile karıştırın hamurun üzerine sürün. Bu karışımı çok az kaynatıp soğuttuktan sonra kullanırsanız, daha iyi sonuç alırsınız. Ne diyeyim; resimim buna örnektir, kolay gelsin..
http://tatlar.blogspot.com/

6 yorum:

  1. Bu hafta esim ekmek yapmaya baslayacakmis yeniden,öneriler iyi geldi,tesekkürler...

    YanıtlaSil
  2. ben de en son ekmek yapmaktan pes etmistim,ufff ya Turkiye'deki firin ekmekleri olsa ugrasmam zaten :)
    ama ugrasmam lazim!
    1su bardagi su+1kasik un karisiminin tamami kullaniliyor mu?

    YanıtlaSil
  3. Ayy..çok güzel bilgilerrr..teşekkürlerrrr...

    YanıtlaSil
  4. LaMa,

    "1su bardagi su+1kasik un karisiminin tamami kullaniliyor mu?"

    Hayır, fazla sayıda ekmek yapmadığım için kullanılmıyor. Karışımın kıvamını tutturmak için ölçü olarak verdim.

    Örnek; verdiğim ölçünün yarısı 1 Tatlı kaşığı un + 1 Çay bardağı su ölçüsüne tekabül eder.

    Bu ölçünün yarısıda 1 Çay kaşığı un + 1/2 Çay bardağı su ölçüsüne denk gelir.

    Verdiğim bu örnek ölçüleri kullanmak tercihinize kalmış. Gönlünüzce kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  5. Ekmek harika gorunuyor, ellerine saglik. Guzel paylasimlarda bulusmak umudu ile izlemeye aliyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Blogları çok sewiyorum.burda ekmek pişirmenin püf noktasını öğrendim.bilgi dağarcıma attım.senin sayende oldu teşekkür ederim canım.sewgiyle kal blogunu izliyorum

    YanıtlaSil