01 Kasım 2010

on

Ekmek Pişirmenin Püf Noktası

Fırında ekmek pişirirken en büyük zorluk, şeklini verdiğimiz hamurun istediğimiz görüntüye sahip olmamasıdır. Yani, ekmek şeklinin bozuk çıkmasıdır. Fırına verdiğimiz hamur çizilmemiş veya gerektiği gibi çizilmemişse, mutlaka ekmeğin şekli bozulur. Hamur fırında pişerken içerisinde bulunan buharı dışarı atar. Çizilmeden fırına atılan hamur, pişme sırasında rastgele yarılır. Bu kusurun önüne geçmek için, hamur üzeri keskin bıçak ya da jiletle çizilir. Hamuru çizerken bıçak veya jileti hamurun tabanına dik tutmayınız. Bıçağınızı ıslatın ve bıçağı hamur tabanına 45° dereceden küçük bir açıyla tutun, hamuru 4-5 mm. derinliğinde çizin.
Önerime uyarsanız, resimde görünen ekmeğin görüntüsünü yakalamak oldukça kolay. Ekmek hamurunuzu çizmeden önce, hamurunuzu ıslatmanız gerekir. Bu işlem de ekmeğinizin o güzelim rengini verir. Bu da şöyle yapılır; bir kaşık unu bir bardak ılık su ile karıştırın hamurun üzerine sürün. Bu karışımı çok az kaynatıp soğuttuktan sonra kullanırsanız, daha iyi sonuç alırsınız. Ne diyeyim; resimim buna örnektir, kolay gelsin..
http://tatlar.blogspot.com/