16 Eylül 2010

on 1 comment

Safran Nedir Nasıl Kullanılır

Safran, kendine özgü kokusu ve tadı olan soğanlı bir bitkidir. Safran çiçeğinden elde edilen ve resimde gördüğünüz gibi, yemeklerde kullandığımız bir baharat çeşitidir. Safran kimya ve boya sanayinde de kullanılır. Ülkemizde Safranbolu ve civar köylerinde yetişen safranın yıllık üretiminin 8-10 Kg. olduğunu düşünürsek, pahalı oluşun sebebini hemen anlarız. Dünyada bir çok ülkede yetişen safranın bir çok çeşiti vardır. Mutfaklarımızda safran çorba, zerde, aşure, safranlı pilav yapımında kullanılır. Ayrıca, çayı yapılır içilir ve bal ile karıştırılarak yenir. İnsan sağlığı açısından safran kullanımının insanlara sayısız yararları olduğu söylenmektedir.

Safran nasıl kullanılır
Safranın yemek ve tatlılarda kullanımı gayet kolaydır. Örneğin; iki su bardağı pirinç ölçüsünde pilavı pişirdikten sonra safran, pilav tenceresine ilave edilir ve karıştırılır. Safran lifleri elbette pilav'a doğrudan karıştırılmaz. Onun için, 3-4 adet tel safran lifi iki yemek kaşığı ılık su içerisinde ıslatılır ve pilav piştikten sonra bu su pilava katılır. Safran çayının yapılmasıda aynı yöntemledir. 1 Su bardağı sıcak su içerisine 2-3 adet safran lifi katılır ve 5 dakika bekletildikten sonra çay servise hazırdır.
http://tatlar.blogspot.com/

1 yorum:

  1. Safran üretimimiz çok azmış. Sanırım ithal ediyoruz. İran'da yediğim pilavların hemen hemen tümü safranlı idi. Ülkemizde pek yaygın değil. Örneğin bizim mutfağa uğradığını görmedim henüz.

    YanıtlaSil