27 Mart 2010

on 8 comments

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir

Dövme veya Yarma
Ön Söz:
Mutfaklarımızda hazırladığımız bir çok yemekte, ana ve katkı malzeme olarak bu iki ürün kullanılır. Tarımla az çok ilgisi bulunan çoğu insan, bu iki ürünü tanır ve aralarındaki farkı bilir. Ne var ki, bir çok kimse aşurelik buğday ve yarma'yı ayırt edemez. Çoğunlukla bu iki ürün birbirleriyle karıştırılır. Yukarda görünen resim yarma, diğer adı ile dövme'nin görüntüsüdür.
Altta görünen resim ise, aşurelik buğday'a aittir. Bundan sonra bu ikiliyi karıştıranlar, için resimler örnek olur. Resimlere tıkla gör.


Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday:
Daha çok Gaziantep, Şanlıurfa, İzmir ve Konya illerimizde üretilmektedir. Makarnalık sert durum, çakmak ve beyaz buğday çeşitleri işlemlerden sonra Aşurelik Buğday olarak piyasaya sunulmaktadır. Mutfaklarımızda bazı yemek, çorba, tatlı, salata yapımında kullanılır.

Yarma 'dövme':
Sert buğday çeşitinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür. Yarma mutfaklarımızda bazı yemek, çorba, ve salata yapımında kullanılır. Yarma, Aşurelik Buğday gibi piyasada yaygın değildir ve pahalıdır. Aşurelik Buğday hangi amaçla kulanılacaksa kullanılsın, mutlaka haşlanması gerekir. Yarma ise; bazı yemeklerde kullanırken haşlanır, bazı yemeklerde kullanırken haşlanmaz ve akşamdan su’ya bastırılması yeterlidir.
serasera©

8 yorum:

  1. gülmeyin ne olur inan bilmiyordum :))

    YanıtlaSil
  2. Hayır gülmüyorum. Konuyu yazarken gülmüştüm, gerek kalmadı.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim,aradaki farkı çok merak ediyordum.Kayınvalidem bir tarif verirken buğdayla değil yarmayla yapacaksın demişti,ben aradaki farkı bilemediğim için takılıp kalmıştım şimdi öğrenmiş oldum.Ama marketlerde yarma diye satılan bir şey göremedim...Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Beyza,
    Büyük marketlerin bakliyat reyonu raflarında mutlaka görebilirsin.
    Yarmayı kendim de marketten aldım.
    Selamlar.

    YanıtlaSil
  5. Bu bilgi benim çok işime yaradı. Soğuk çorba için yarma kullanmam gerekiyordu. Kavanozlarda da benzer şeyler vardı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Sporcu ve cocuklar icin yarma dovme inanilmaz

    YanıtlaSil
  7. bunları hep karıştırırdım çok iyi oldu teşekkür cnm..

    YanıtlaSil
  8. Benimde çorba tarifimde işime yaradı teşekürler
    Tarifimde de belirtim sayfanızı
    http://basitkolayyemekler.blogspot.com/2013/03/alaca-corbas.html?m=1

    YanıtlaSil