Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir

Dövme veya Yarma

Aşurelik buğday, yarma, dövme nedir? Mutfaklarımızda hazırladığımız bir çok yemekte, ana ve katkı malzeme olarak bu iki ürün kullanılır. Tarımla az çok ilgisi bulunan çoğu insan, bu iki ürünü tanır ve aralarındaki farkı bilir. Ne var ki, bir çok kimse aşurelik buğday ve yarma'yı ayırt edemez. Çoğunlukla bu iki ürün birbirleriyle karıştırılır. Yukarda görünen resim yarma, diğer adı ile dövme'nin görüntüsüdür.
Altta görünen resim ise, aşurelik buğday'a aittir. Bundan sonra bu ikiliyi karıştıranlar, için resimler örnek olur. Resimlere tıkla gör.


Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday:
Daha çok Gaziantep, Şanlıurfa, İzmir ve Konya illerimizde üretilmektedir. Makarnalık sert durum, çakmak ve beyaz buğday çeşitleri işlemlerden sonra Aşurelik Buğday olarak piyasaya sunulmaktadır. Mutfaklarımızda bazı yemek, çorba, tatlı, salata yapımında kullanılır.

Yarma 'dövme':
Sert buğday çeşitinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür. Yarma mutfaklarımızda bazı yemek, çorba, ve salata yapımında kullanılır. Yarma, Aşurelik Buğday gibi piyasada yaygın değildir ve pahalıdır. Aşurelik Buğday hangi amaçla kulanılacaksa kullanılsın, mutlaka haşlanması gerekir. Yarma ise; bazı yemeklerde kullanırken haşlanır, bazı yemeklerde kullanırken haşlanmaz ve akşamdan su’ya bastırılması yeterlidir.
serasera©

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

sulu sütlaç nasıl koyulaşır

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

pilava ne kadar yağ konur