Pirinç Pilavı



Sorulmadan söylerim, pilav ve sahanda yumurta yapmak en zor yemek çeşitidir diye. Bu yemekleri gereği gibi hazırlayanlar için sözlerim hiç anlam ifade etmez. Aslında mutfakta en kolay hazırlanan yemek çeşiti, bu ikisidir. Pilav tane tane, tuzu, yağı ölçüsünde olmalı ve yerken insan içtenlikle ellerinize sağlık diyebilmelidir. Aynı durum sahanda yumurta içinde geçerlidir. Yumurta pişirme ısısını ve süresini öyle ayarlamalısın ki, yerken dil üzerinde yağ ve yumurtanın kayışını farketmemelisin. Bu özelliklerin bu iki yemeğe katılmasıda deneyimden geçer, hiçte zor değil.

Yazacaklarımla hiç pilav yapmamış insanlara bu yolda cesaret vermiş olacağım. Pirinç pilavı iki yöntemle yapılır. Pilav yapılırken pirinç yağ içerisinde kavrulursa kavurma pilav, pirinç su içerisinde haşlanırsa salma pilav adını alır. Bu iki çeşit pilavın içerisinde bana göre en kolay yapılanı ve lezzetli olanı salma pilavdır. Diğeri birazcık deneyim gerektirir. Eğer yaptığım pilav tadanlar tarafından beğenilsin istiyorsanız yazacaklarım sizedir.

Pilav yaparken baldo pirinç, yağ olarak tereyağı kullanınız. Sıvı yağları tek başına veya tereyağı ile birlikte kullanabilirsiniz. En güzeli tereyağı ile yapılan pilavdır. Pilav yaparken salma pilav yöntemini kullanınız. En güzel pilav pişirme yöntemidir ve riski yoktur. Size bu yöntemi anlatacağım.

Her iki yöntemlede pilav yaparken pirinç ve su ölçüsü: 1 Ölçek pirinç'e, 1.5 Ölçek su kullanılır. Yağ ölçüsü ise, pilav az veya fazla yağı sevmez. O nedenle yağı karar kullanmalısınız. Bu konuda tariflerim size yardımcı olabilir. Tuz pilavın lezzetini arttıran en önemli tatlandırıcıdır, bunu aklınızdan çıkarmayın. Pilav suyu içerisine tuz ilave ederken tuz tadı belli olmalıdır. Ama, fazlaca olmamalıdır. Pirinç çok iyi bir şekilde ılık su ile yıkanmalı ve nişastasından ayrılmalıdır. Geleneksel olarak pirinç kullanılmazdan evvel, ıslanır. Bana göre ıslanıp ıslanmamasının hiç bir önemi yoktur. Pirinçi ılık su ile çok kez suyunu değiştire değiştire, berrak suyu çıkıncaya kadar yıkamanız yeterlidir. Pirinçi ıslamanın amacı, nişastasını salmasıdır. Yani pirinçte nişasta ne kadar az olursa piriç pilavınız tane tane olur.

Pilav tencerenizin teflon ve kapaklı olması idealdir. Zorda kalmadıkça alüminyum tencere kullanmayınız. Pilav için çelik tencere önermem. Pilav pişirme süresi ise, 15 dakikadır. Pilavın lezzetli olmasını sağlayan başka bir etken ise pilavın uzun süre dinlendirilmesidir. Bu en az 15 dakikadır ve bu sürenin bitiminde tencere kapağı açılır ve pilav bir güzel karıştırılır. Karıştırılan pilav tencere içerisinde tepe yapılır. Pilavı karıştırdıktan sonra bir 30 dakika veya daha fazla pilavı dinlendirecek vaktiniz olursa, pilavınızın tadına doyamazsınız. Ayrıca, pilavın lezzetini arttırmak için yarım tablet et bulyon kullanırsanız, pilavınızda mucizeler yaratabilirsiniz.

Salma Sade Pilav:
Yağınızı tencerenizde eritiniz. Pirinç ölçünüze göre kaynar su ilave ediniz ve kaynatınız. Fokurdayan tencere içerisine pirinçinizi ilave ediniz. Tuz ve bulyonunuzu katınız, karıştırınız. Pilavın tuzunu belli olacak şekilde ayarlayınız. Yüksek ısıda tencereyi 1 dakkika fokurdatınız. Tencerenin kapağını kapattıktan sonra ocak ısısını en düşük konumuna getiriniz. Saat'a bakıp not ediniz. Tam 14 dakika sonra ocağınızı söndürünüz. Tencerenin kapağını açmadan pilavınızı 15 dakika dinlendiriniz. Süre bitiminde pilavınızı alt üst ederek karıştırınız. Daha ne diyeyim, afiyet olsun.

En düşük ısı:
Hazırlayacağınız pilav ölçüsüne göre ocak ısısı değişebilir. Tarifimde ısı ölçüsü 1 ila 2 su bardağı pirinç ölçüsüne göre verilmiştir. Genel olarak pilav yaparken ısı şöyle ayarlanmalıdır. Tencere fokur fokur kaynayacak şekilde ocak gaz ayarı açık olmamalıdır. Tenceredeki malzemelerin her tarafından küçük kabarcıklar ve tencere kapağı arasından çok az buhar çıkmalıdır.
serasera©