Kakao


Kakao, bitgiler sınıfından ebegümecigiller ailesinden bir bitki türüdür. Kakao ağacının boyu 8 metre'ye kadar uzayabilir. Güney Amerika ve tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Kakao ağacından yıl içerisinde iki kez ürün alınır. Bu ürün, kakao ağacının tohumlarıdır. Toplanan tohumlar kendine özgü yöntemlerle mayalandırıldıktan sonra kurutulur. Kuruyan tohumlar kavurulur ve öğütülerek un haline getirilerek yağı alınır. Bu işlem sonrası kakao, tekrar öğütülerek mutfaklarda kullandığımız son haline getirilir. Piyasa'ya 50 - 100 gram ölçekli poşetler halinde veya 25 Kg.'lık kraft torbalar içerisinde sunulur.
Toz kakao serin ve kuru yerde muhafaza etmek koşuluyla, imalat tarihinden itibaren 2 yıl kullanım ömrüne sahiptir. Endüstri de kakao daha çok çikolata yapımında kullanılır. Mutfaklarımızda ise, hamurlu ve sütlü tatlı yapımında katkı malzeme olarak kullanılır. Bunlardan başlıcaları pastalar, bisküviler, kurabiyeler, kekler, helvalar, kakao sosları, dondurmadır. Ayrıca kakao, hoş kokusu ve lezzetiyle sıcak su veya süt ile karıştırılarak içilir. Besin değeri olarak toz kakao da, karbonhidrat, protein ve yağ bulunur.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
https://tatlar.blogspot.com/

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

pilava ne kadar yağ konur

yanık sütten ne yapılır

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir