soya fasulyesi nedir hangi yemekleri yapılır?

Soya fasulyesi nedir hangi yemekleri yapılır? Soya Fasulyesi baklagiller ailesinden bir bitkidir. Çin ve Japonya'da büyük oranda tarımı yapılır. Ülkemize soya fasulyesinin tarımı 1982 yılında girmiştir, bu tarım en fazla Adana ilimizde yapılır. Soya fasulyesinde protein ve yağ oranı oldukça yüksektir. Tohumlarından yemeklik olarak kullanılan katı ve sıvıyağı üretilir. Mutfaklarımıza sıklıkla girmeyen ve geniş halk kitleleri tarafından pek bilinmeyen soya fasulyesi tek başına bir erzak deposu sayılabilir. Soya fasulyesinden neler yapılırı saymakla bitiremeyiz.
Soya filizleriyle çeşitli salataları, soya unu ile pasta, kurabiye, şeker ve dondurma imalatlarında kullanılmaktadır. Ayrıca soya unu, çocuk mamalarının üretiminde de kullanılmaktadır. Yarı yarıya soya unu kullanılarak çeşitli makarnalar, şehriyeler ve soya ekmeği üretilmektedir.
Soya Ürünleri

Marketlerin satış reyonlarında paketlenmiş bir çok çeşit soya ürünleri gözünüze çarpar, bunlar şunlardır.

Soya Fasulyesi
Çeşitli yemekleri, çorbası ve soya sütü yapılır.

Soya Filizi
Salatalara katkı malzeme olarak kullanılır veya doğrudan salatası yapılır.

Soya Eti Kıyma
Soya kıyması yapılır. Kıymasından çeşitli köfteler ve kıymalı makarnalar yapılır.

Soya Eti Kuşbaşı
Yemeklerde katkı malzeme olarak kullanılır. Doğrudan kuşbaşı yemeği ve güveçi yapılır.

Yüzyılın bitkisi olarak adlandırılan soyanın sanayi de kullanım alanları şöyledir, süt, yoğurt, peynir, dondurma, dondurma külahı, pasta, ilaç, boya, kağıt, kemiksiz et, kahve, salça, sabun, plastik maddeler,hayvan yemi, yeşil gübre, lastik, alkol, yağ, margarin, soya unu, ekmek, makarna, tarhana, leblebi, çocuk maması gibi sanayi ürünlerinin imalatında kullanılmaktadır. Soya fasulyesi ve yan ürünlerinin insan sağlı açısından yararlarını da saymakla bitiremeyiz. Besin değeri olarak soya fasulyesi, protein, karbonhidrat, yağlar, A, B, C, D, E, K vitaminleri ve Beta-Karoten maddesi, demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum, manganez, selenyum, bakır, çinko, sodyum gibi mineralleri içerir. Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

sulu sütlaç nasıl koyulaşır

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

pilava ne kadar yağ konur