mihalıç peyniri nerelerde kullanılır

 

Mihalıç peyniri nerelerde kullanılır ve tuzu nasıl alınır? Resimde görünen, iri gözenekli, yağlı, çok tuzlu ve sert bir salamura peynir çeşiti olan mihalıç peyniridir. İlk üretiminin yapılıldığı yer, Bursa ilimizin bir ilçesi olan Karacabey'dir. İlçenin eski ismi Mihalıç olduğu için, peynir bu isimi almıştır. Özellikle marmara bölgesinde üretilen, yöresel bir peynir çeşitidir. Bu peynir çeşiti, kelle peyniri, mahlıç, mağlıç ve mihaliç peyniri gibi yöreden yöreye değişen isimi ile anılır. 

Koyun sütünün bol olduğu dönemlerde çiy koyun sütü kullanılarak üretilmiş. Kimi zaman koyun, keçi, inek sütü karıştırılarak üretilmiştir. Şimdilerde ise, inek sütü kullanılarak üretilmektedir. Mihalıç peyniri mutfaklarımızda tuzu alınarak pide, börek, çeşitli hamur işlerinde ve sofralarda kahvaltılık olarak kullanılır. Makarna üzerine rendelenir. Tost yapılark tüketilir. Şu meşhur Susurluk tosttunda kulanılan peynir, mihalıç peyniridir. 

Biz bu peynirin tuzunu şöyle çıkartırız. İhtiyacımız ölçüsünde mihalıç peynirini 3-4 mm. kalınlıkta, yani bıçak sırtı kalınlığında dilimleriz. Bu dilimleri bir kap içerisine alır ve üzerini kapatacak seviyede soğuk su ile doldururuz. Peynir su içerisinde kaldığı süre içerisinde ara sıra, peyniri tadarak tuzunu test ederiz. Peynirin tuzu karar hale gelmiş ise, peyniri süzgeçten geçiririz. Eğer bu peyniri pide ve börek içi olarak kullanacaksak, avuç içind sıkar, öylece kullanırız.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

pilava ne kadar yağ konur

yanık sütten ne yapılır

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir