Kuru Fasulye

Fasulye baklagiller ailesinden bir bitkidir. Fasulyeler tarlada olgunlaştırılıp kurutulmasıyle birlikte, iç taneleride kurur. Belirli işlemlerden sonra iç taneler kabuklarından ayrılır, geriye kuru fasulye dediğimiz taneler kalır. Ülkemizde tarımı yapılan fasulyeler çok çeşittedir. Fasulyelerin kalitesi, ekim alanlarında bölge ve yöreye göre farklılıklar gösterir. O yüzden, mutfaklarımızda hazırlanan kuru fasulye yemeklerinin tat, lezzet ve pişirme süreleri birbirini tutmaz. Belli başlı fasulye çeşitleri, dermason, selanik, şeker, battal, horoz, bomba, tombul ve çalıdır. Dermason cinsi kuru fasulye halk tarafından en çok tercih edilen fasulyedir. Erzincan, Kayseri, Niğde, Konya, Malatya, Tokat ve Elbistan'da daha çok üretilmektedir. Fasulyenin ekim alanlarına göre, yöre halkının tercihleride doğal olarak değişmektedir. Karadeniz bölgemizde şeker, Trakya bölgemizde horoz fasulyesi tercih edilir.
Erzurum, İspir yöresinde yetişen şeker fasulyesi ve Erzincan ilimizin dermason fasulyesi çok ünlüdür. Kuru fasulye mutfaklarımızda tek başına kullanılarak çorba, etli ve etsiz yemek, piyaz, pilaki, yahni, salata, ezme, börek ve tatlısı yapılır. Diğer yemek çeşitlerinde katkı malzeme olarak kullanılır ve çok çeşitli yemeğe eşlik eder. Kuru fasulye alırken, yeni mahsül ürün olmasına dikkat etmeliyiz. Fasulye satıcıları fiyatı düşürmek ve ellerindeki geçmiş yıldan kalan fasulye stoklarını eritmek amacıyle fasulyeleri karıştırıp satmaktadırlar. O nedenle, fasulyeler tencerede pişerken kimi taneler ezilirken diğerleri diri kalır. Diğer önemli bir nokta ise, kuru fasulyeler hava alabilen bir bez torba içerisine konularak, güneş almayan serin ve kuru bir ortamda saklamalıyız. Besin değeri olarak kuru fasulye, protein, karbonhidrat, B ve E vitaminleri, demir, fosfor, kalsiyum, potasyum, gibi mineralleri içerir.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
http://tatlar.blogspot.com/