evde pirinç pilavı nasıl pişirilir


Evde pirinç pilavı nasıl pişirilir? Mutfağımızda pilavlar iki yöntemle pişirilir. Pilav pişirmek için pirinç kavurulur veya haşlanır. Pirinç'e uygulanan bu işlemler, pilavın pişirme yöntemidir. Pilav pişirilirken pirinç, yağ içerisinde kavurulursa kavurma pilav, pirinç su içerisinde haşlanırsa salma pilav adını alır. Her iki yöntemle de pilav yapıyor olsak, malzeme ve ölçüleri değişmez. Bilindiği gibi, pilavın onlarca çeşiti vardır. Pilav pişirirken kullanılan malzeme özelliklerine göre isim alır. Şehriyeli pirinç pilavı, nohutlu pirinç pilavı, sade pirinç pilavı gibi. Pilav pişirilirken zeytinyağı ile tereyağı birlikte kullanılırsa, yapılan pilav nefis olur. Hangi yağı kullanırsanız kullanın, 200 ml. lik 2 su bardağı pirinç için; 60 gr. yağ miktarı yeterlidir. 250 ml. lik 2 su bardağı pirinç için; 80 gr. yağ miktarı yeterlidir.

Sade Pirinç Pilav malzemeleri:
2 Su Bardağı (200 ml. lik bardak) Dolusu Pilavlık Pirinç
3 Su Bardağı Dolusu Sıcak Su
6 Yemek Kaşığı Sıvı yağ (60 gr.)
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Pirinç'in Islanması ve yıkanması:
Bir kap içine pirinç, bir tatlı kaşığı dolusu tuz, üzerini kapatacak miktarda ılık sukonulacak ve 30 dakika bekletilecek. Süre bitiminde pirinç karıştırılacak ve ıslama suyu dökülecek. Peşinden üzerini kapatacak miktarda musluk suyu konulacak, karıştırılacak ve su tekrar dökülecek. Bu işlem, pirinçten berrak su çıkıncaya kadar (yaklaşık 7 defa) devam edilecek. En son pirinç süzgece alınacak ve süzülecek.

Pilavın Yapılışı:
Teflon veya alüminyum tencereye 6 yemek kaşı sıvı yağ konulacak, ısıtılacak. Üzerine pirinç ilave edilecek, orta ateşte 5 dakika süre ile kavrulacak. Ardından 3 su bardağı dolusu sıcak su, bir tatlı kaşığı tepelice doldurulmuş tuz ilave edilecek ve karıştırılacak. Tencere bir defa fokur fokur kaynatılacak ve kapağı kapatılacak. Ocak ısısı tamamen kısılacak. Pilav suyunu çekinceye kadar, yaklaşık 15-17 dakika süre bitiminde ocak söndürülecek. Pilav 15 dakika dinlendirilip karıştırıldıktan sonra servis edilecek.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

sulu sütlaç nasıl koyulaşır

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir