08 Mart 2008

on

Pilav Nasıl Pişer


Mutfağımız da pilavlar iki yöntemle pişirilir. Pilav pişirmek için pirinç kavurulur veya haşlanır. Pirinç'e uygulanan bu işlemler, pilavın pişirme yöntemidir. Pilav pişirilirken pirinç, yağ içerisinde kavurulursa kavurma pilav, pirinç su içerisinde haşlanırsa salma pilav adını alır. Her iki yöntemle de pilav yapıyor olsak, malzeme ve ölçüleri değişmez. Bilindiği gibi, pilavın onlarca çeşiti vardır. Pilav pişirirken kullanılan malzeme özelliklerine göre isim alır. Bu anlatımıma pirinçle yapılan pilavı konu edeceğim. Lezzetli ve görünüşü tane tane olan pirinç pilavını yapabilmek için malzeme, malzeme ölçüsü ve pişirme kurallarına ihtiyaç var. Bu bakımdan sade pirinç pilavını örnek alarak, kavurma pilav yöntemini detaylı bir şekilde anlatacağım.

Sade Pirinç Pilav malzemeleri:
2 Su Bardağı Pilavlık Pirinç
3 Su Bardağı Kaynar Su
3 Yemek Kaşığı Sıvı yağ
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Mutfak Malzemeleri:
Ölçü Aleti
Teflon Tencere
Tahta Kaşık
Ocak

Pilav Pişirmek İçin Ön Hazırlık:
Ölçü Aleti,
Mutfağımızda yemek hazırlarken, ölçü aletine ihtiyaç duyarız. Bu aletler, mutfak terazisi veya mutfak aletleri olabilir. En pratik olanı mutfak aletleridir. Su bardağı, çay bardağı, kase, fincan, muhtelif kaşıklar gibi. Bu aletlerin içerisinden bir kaçını seçip, mutfağımızda ölçü aleti olarak devamlı aynı aletini kullanmamız bizlere büyük kolaylık sağlayacaktır. Bu aletler şunlar olabilir: İçerisine 200 gr. su alan su bardağı ile pilav da kullanacağımız pirinç ve su miktarını ölçebiliriz. Yemek kaşığı ile pilav da kullanacağımız yağ miktarını ölçebiliriz. Tatlı kaşığı ile pilav da kullanacağımız tuz miktarını ölçebiliriz.

Tencere, Tahta Kaşık, Ocak,
Pilav pişirirken kullanacağımız en kullanışlı tencere, teflon tenceredir. Çelik veya aliminyum tencere, pilav yapmak için zor da kalmadıkca uygun değildir. Özellikle pirinçler kavrulurken çelik veya aliminyum tencereye yapışırlar. O yüzden, pirinçleri kavururken çok zorluk çekeriz. Teflon tencere de buna benzer sorunlar yaşamayacağımız için, en güzeli teflon tencere kullanmaktır. Teflon tencere kullandığımız da tahta kaşık kullanmamız kaçınılmaz. Çünkü, teflonu çizmememiz gerekir. Isı olmadan pilav pişirilemeyeceğine göre, mutfak ocağını da saymadan geçemeyiz.

Malzemelerin Hazırlığı:
Pirinç'in Islanması ve yıkanması,
2 Su bardağı pilavlık pirinç ayıklanacak ve bir kap içerisine alınacak. Üzerine üç parmak geçesiye kadar ılık su konulacak, 30 dakika bu su içerisinde bekletilecek. Süre bitiminde, aynı kap içerisinde pirinçler kırılmadan elle karıştırılarak en az üç su yıkanacak. Sonuçta, yıkama suyu berak bir renge dönünce pirinçler süzgeçten geçirilecek ve bekletilecek. Pirinçlerin bu denli yıkanmasında ki amaç, nişastanın pirinçten ayrışmasını sağlamaktır. Pilav kalitesinin ilk şartı, bu ıslama ve yıkama işleminin uygun yapılmasıdır. Kendim bu yöntemi tersinden uyguluyorum. Pirinç'i ayıklıyor, üç su yıkıyor ve 30 dakika dinlendiriyorum. Hangi usül kolayınıza gelirse onu uygular, istenilen sonuca ulaşabilirsiniz.

Pilavın Yapılışı:
Ocak ısısı normal olacak. Teflon tencere içerisine, 3 yemek kaşığı sıvı yağı katılacak ve ısıtılacak. Yağ fazla ısıtılmayacak, yağın yanması pilav tadını bozar. Isınmış yağ üzerine pirinçler ilave edilecek, tahta bir kaşıkla ağır ağır karıştırılarak pirinç kavrulacak. Pirinç'in nemi giderilip tamamen yağ ile buluştuktan sonra, ocak ısısı düşük konuma getirilecek. Bu aşamadan sonra kavrulan pirinçler önce birbirine yapışacak ve sertleşecek. Kaşıkla sürekli alt üst edilecek, tencere içerisinde pirinçlerin yerleri değiştirilecek. Pirinçlerin kavrulması devam ederken, birbirlerine yapışık olan taneler birbirlerinden ayrılmaya başlayacaklar. Tamamıyle taneler birbirlerinden ayrıldıktan sonra, şeffaf bir renk alacaklar. Bu halin görülmesi pirinçler kavrulmuş anlamına gelir. Bu aşama da 3 su bardağı kaynar su, 1 tatlı kaşığı tuz katılacak ve karıştırılacak. Pilavın tuzu karar hale getirilecek. Ocak ısısı yükseltilecek, malzemeler bir kez kuvvetlice kaynatılacak, tencere kapağı kapatılacak. Ocak ısısı iyice düşürülecek ve bu konum da pilav 15 dakika süre ile pişirilecek. Sürenin bitiminde ocak kapatılacak ve tencere kapağı açılmadan 15 dakika pilav dinlendirildikten sonra servis edilecek.

Pilav'ın püf noktaları:
Tarifim, baldo pirinç örnek alınarak anlatılmıştır. Pirinçlerin yeni mahsül olması veya cinslerinin farklı olması, su kaldırma kapasitesinde farklılıklar gösterebilir. Eğer pirinç yeni mahsül ise, az su çeker. Uzun süre dinlenmiş pirinç normal ölçüde su çeker ve tane tane olur. Pilav yaparken zeytinyağı ve tereyağını beraber kullanmanız, ayrıca pilavınıza su verirken et suyu kullanmanız pilavınızı lezzetli yapar.

Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
http://tatlar.blogspot.com/