Kireç Kaymağı Nedir, Ne İşe Yarar?


Kireç Kaymağı Nedir, Ne İşe Yarar? Mutfaklarımızda reçel yaparken, kayısı ve çilek gibi bazı meyvelerin yumşaklığından dolayı, pişerken şekillerinin bozulmasını istemeyiz. Bu bakımdan kireç kaymağı, isteğimizi olabildiğince yerine getirir. Aynı zamanda kabak tatlısı yaparken, kabak dilimlerinin kıtır, görüntüsünün parlak ve şeffaf olmasını kireç kaymağı sağlar. Bunun yanında karpuz, patlıcan, incir reçellerinin yapımında da kireç kaymağı kullanılır.
Her bir meyvenin reçel yapımında ayrı ayrı yöntemler kullanılıyor olsa bile, kireç kaymağı bu işler için vardır. Kireç kaymağı kullanılarak yapılan reçellerin içerisinde bulunan meyveler sert ve parlak görünümde olurlar.

Kireç Kaymağı Nedir
Bir kap içerisinde sönmemiş taş kireçle su karıştırılır ve karışım kirecin tabana çökmesi için bir süre beklenir. Kap tabanında biriken kireç tortusunun üzerinde bulunan berrak su'ya kireç kaymağı denir. İşte bu su gerektiği yerde kullanılır.

Taş kireç yerine toz kireç kullanılırmı?
Evet, kullanılır. Taş kirecin öğütülmüşüne toz kireç denir ve taş kireçle toz kireçin farkı yoktur.

Kireç Kaymağı Hazırlama
Kireçte kabak tatlısı, Antakya kabak tatlısı, Hatay usulü kabak tatlısı veya kıtır kabak tatlısı adına ne derseniz deyin; kıtır, çıtır ve şeffaf görünümlü kabak tatlısı yapmak istiyorsanız aşağıdaki ölçüleri kulananrak kireç kaymağınızı yapın. Aşağıda verdiğim ölçülerde hazırlanan kireç kaymağı ile "net 1 kilo" soyulmuş ve dilimlenmiş balkabağı ile kireçte kabak tatlısı yapılır.

Kireç kaymağı malzemesi
1 çay bardağı dolusu toz kireç
1.5 litre soğuk su

Kireç kaymağı nasıl hazırlanır
Uygun bir kap içerisine 1.5 litre su konulacak. Üzerine 1 çay bardağı toz kireç ilave edilecek ve karıştırılacak. Kireç, kabın tabanına çökecek ve üzerinde berrak su ve üst tabakasında kaymak oluşacak. Bu berrak su kireç kaymağıdır.

Kireç kaymağı nasıl kullanılır
Kireç kaymağını kabı içerisinden alırken, dipte bulunan kireç tortusunu kaldırmamanız gerekir. Kireç kaymağına kireç karışırsa, kireç kaymağına yatırdığınız meyve'yi yakar, meyveniz siyahlaşır. Onun için kireç kaymağını alırken, suyu bullandırmamaya dikkat etmelisiniz. Tatlı veya reçelini yapacağımız meyveler, gerekli hazırlıkları yapıldıktan sonra, uygun bir kap içerisine alınır. Üzerini kapayıncaya kadar kireç kaymağı dökülür ve dinlendirilir. Ardından meyveler bol su ile en az 4-5 defa yıkandıktan sonra kullanıma alınır.
https://tatlar.blogspot.com/

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

pilava ne kadar yağ konur

yanık sütten ne yapılır

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir